Care este taxa pentru ITP la RAR în 2024

Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este un proces obligatoriu pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice din România. Acesta are scopul de a asigura că vehiculele sunt într-o stare tehnică bună și nu prezintă riscuri pentru siguranța rutieră și mediul înconjurător. În 2024, taxa pentru ITP la Registrul Auto Român (RAR) poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul vehiculului și specificațiile tehnice. În acest articol, vom detalia care este taxa pentru ITP la RAR în 2024 și ce trebuie să știi despre acest proces.

Ce este ITP și de ce este important?

Inspecția Tehnică Periodică este o evaluare detaliată a stării tehnice a vehiculului tău. Aceasta include verificarea frânelor, direcției, suspensiei, emisiilor de noxe și a altor sisteme esențiale. ITP-ul este crucial pentru:

 • Siguranța rutieră: Asigură-te că vehiculul tău este sigur de condus și că toate componentele esențiale funcționează corect.
 • Protecția mediului: Verificarea emisiilor de noxe ajută la reducerea poluării și la protejarea mediului.
 • Respectarea legii: Este o obligație legală. Circulația fără un ITP valabil poate duce la amenzi mari și reținerea certificatului de înmatriculare.

Frecvența ITP-ului

Frecvența cu care trebuie să efectuezi ITP-ul depinde de tipul vehiculului și de vechimea acestuia:

 • Vehicule noi (autoturisme): Prima inspecție se face la 3 ani de la data primei înmatriculări, apoi la fiecare 2 ani.
 • Autoturisme mai vechi de 12 ani: Inspecția se face anual.
 • Autoutilitare și vehicule comerciale: Inspecția se efectuează anual sau la fiecare 6 luni, în funcție de specificații.
 • Autobuze și microbuze: Inspecția se face la fiecare 6 luni.

Care este taxa pentru ITP la RAR în 2024?

Taxa pentru ITP la RAR variază în funcție de tipul vehiculului și de categoria acestuia. Iată o estimare a taxelor pentru anul 2024:

 • Autoturisme: Aproximativ 150-200 RON. Aceasta include verificarea tuturor componentelor esențiale și emisiilor de noxe.
 • Autoutilitare și vehicule comerciale ușoare (sub 3,5 tone): Aproximativ 200-250 RON.
 • Camioane și vehicule comerciale grele (peste 3,5 tone): Aproximativ 250-300 RON.
 • Autobuze și microbuze: Aproximativ 250-300 RON.
 • Motociclete: Aproximativ 100-150 RON.

Aceste taxe pot varia ușor în funcție de locația RAR și de eventualele modificări legislative. Este recomandat să verifici site-ul oficial al RAR sau să contactezi direct un birou RAR pentru informații actualizate.

Ce include ITP-ul?

Inspecția Tehnică Periodică la RAR include o serie de verificări detaliate pentru a asigura că vehiculul îndeplinește toate standardele de siguranță și de emisii. Acestea includ:

 1. Verificarea sistemului de frânare: Se testează eficiența frânelor și se verifică starea discurilor, plăcuțelor și lichidului de frână.
 2. Verificarea sistemului de direcție: Se evaluează funcționarea direcției și starea componentelor acesteia.
 3. Verificarea suspensiei: Se inspectează amortizoarele, arcurile și alte componente ale suspensiei.
 4. Verificarea luminilor și semnalizării: Se verifică toate luminile vehiculului, inclusiv farurile, stopurile, luminile de semnalizare și cele de avarie.
 5. Verificarea emisiilor de noxe: Se măsoară nivelul de emisii pentru a se asigura că vehiculul respectă normele de mediu.
 6. Verificarea sistemului de evacuare: Se inspectează starea țevii de eșapament și a convertorului catalitic.
 7. Verificarea caroseriei și a structurii vehiculului: Se evaluează integritatea structurală a caroseriei pentru a detecta eventualele probleme de siguranță.
 8. Verificarea geamurilor și a oglinzilor: Se asigură că toate geamurile și oglinzile sunt în stare bună și oferă vizibilitate corespunzătoare.
 9. Verificarea echipamentului de siguranță: Se verifică centurile de siguranță, airbagurile și alte sisteme de siguranță.

Cum să te pregătești pentru ITP

Pentru a te asigura că vehiculul tău trece cu succes ITP-ul, este recomandat să faci o verificare preliminară. Iată câteva sfaturi utile:

 • Verifică frânele și lichidul de frână: Asigură-te că frânele funcționează corect și că nivelul lichidului de frână este adecvat.
 • Controlează luminile: Verifică toate luminile și becurile vehiculului și înlocuiește-le pe cele care nu funcționează.
 • Inspectează anvelopele: Asigură-te că anvelopele sunt în stare bună, fără crăpături sau uzură excesivă, și că presiunea este corectă.
 • Verifică emisiile de noxe: Dacă ai suspiciuni că vehiculul tău ar putea avea probleme cu emisiile, du-l la un service pentru o verificare preliminară.
 • Asigură-te că toate documentele sunt în ordine: Asigură-te că ai la tine toate documentele necesare, cum ar fi cartea de identitate a vehiculului și certificatul de înmatriculare.

Ce se întâmplă dacă vehiculul nu trece ITP-ul?

Dacă vehiculul tău nu trece ITP-ul, vei primi o listă cu deficiențele constatate. Trebuie să remediezi aceste probleme și să programezi o re-inspecție. Este important să remediezi toate deficiențele pentru a asigura siguranța ta și a altor participanți la trafic.

Alte aspecte importante

 • Valabilitatea ITP-ului: După ce vehiculul trece inspecția, vei primi un certificat ITP care atestă starea tehnică a vehiculului. Asigură-te că păstrezi acest certificat la îndemână, deoarece poate fi solicitat la controale rutiere.
 • Penalități pentru ITP expirat: Circulația fără un ITP valabil poate duce la amenzi mari și reținerea certificatului de înmatriculare. Este esențial să te asiguri că ITP-ul este valabil și să programezi inspecția la timp.

Concluzie

Taxa pentru ITP la RAR în 2024 variază în funcție de tipul vehiculului, dar, în general, se încadrează între 100 și 300 RON. Inspecția Tehnică Periodică este crucială pentru siguranța rutieră și protecția mediului, asigurând că vehiculele care circulă pe drumurile publice sunt într-o stare tehnică bună. Pentru a evita problemele și pentru a te asigura că vehiculul tău trece inspecția cu succes, este important să faci verificările necesare înainte și să remediezi orice deficiențe constatate. Astfel, vei contribui la siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic și vei respecta legislația în vigoare.

About the Author: Admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *