Decodarea retetei de ochelari

Atunci când primești o rețetă pentru ochelari de la oftalmolog, aceasta conține o serie de valori și informații care pot părea dificil de înțeles la început. Decodarea acestor valori poate fi esențială pentru a înțelege ce înseamnă fiecare element al prescripției.

1. Dioptrii și Putere de Corecție

Valorile de dioptrii sau puterea de corecție reprezintă măsura exactă a defectelor de refracție vizuală. Dioptriile sunt reprezentate de valori pozitive pentru hipermetropie (dificultatea de a vedea la distanță) și valori negative pentru miopie (dificultatea de a vedea la apropiere). Aceste valori indică gradul de corecție necesar pentru a obține o vedere clară.

2. Cilindru și Ax

Dacă rețeta ochelarilor conține și valori pentru cilindru și ax, acestea sunt asociate cu astigmatismul. Cilindrul indică cât de pronunțat este astigmatismul, în timp ce axul arată orientarea corecției.

3. Adăugire (ADD) pentru ochelari de aproape

Pentru cei care au nevoie de corecție pentru vedere la aproape, cum ar fi cititul, rețeta poate conține o valoare de adăugire (ADD). Aceasta indică dioptriile adăugate pentru a obține o vedere clară la aproape.

4. Distanța interpupilară (DP) și alți parametri

Rețeta ochelarilor poate să conțină și distanța interpupilară (DP), care este distanța dintre centrul pupilei fiecărui ochi. Alți parametri pot include înălțimea segmentului (pentru ochelarii progresivi), precum și alte specificații în funcție de nevoile individuale.

5. Interpretarea rețetei și Consultarea Specialistului

Este esențial să înțelegi rețeta ochelarilor, dar și să consulți un optometrist sau un optician pentru a te asigura că ai ales corect ochelarii potriviți pentru nevoile tale individuale.

Decodarea unei rețete pentru ochelari poate părea inițial complicată, dar înțelegerea valorilor și semnificația lor poate face procesul de selectare a ochelarilor mult mai ușor și mai precis.

About the Author: Admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *