Sindromul unghiilor galbene: cauze și remedii

Unghiile galbene pot fi o preocupare estetică și, uneori, un semn al unui sindrom mai profund. Sindromul unghiilor galbene poate apărea din diverse motive, inclusiv infecții, afecțiuni cronice sau utilizarea anumitor produse. În acest articol, vom explora cauzele comune ale sindromului unghiilor galbene și opțiunile de remediere pentru a menține sănătatea și aspectul unghiilor.

Cauzele Sindromului Unghiilor Galbene:

 1. Infecții Fungice: Una dintre cauzele frecvente ale unghiilor galbene este infecția fungică a unghiei, cunoscută și sub numele de onicomicoză. Ciuperca poate provoca schimbări de culoare, îngroșarea și deformarea unghiei.
 2. Fumatul de Tutun: Substanțele chimice prezente în fumul de tutun pot pătrunde în unghii, determinându-le să capete o nuanță galbenă. Renunțarea la fumat poate îmbunătăți aspectul unghiilor în timp.
 3. Utilizarea de Lacuri de Unghii: Lacurile de unghii colorate frecvent și în special cele de culoare închisă pot păta unghiile în timp, dându-le o nuanță galbenă. Este important să folosiți un strat de bază protector pentru a minimiza acest efect.
 4. Boli Cronice: Sindroamele hepatice sau pulmonare cronice pot afecta culoarea unghiilor. De exemplu, ciroza hepatică poate determina unghiile să devină galbene din cauza acumulării de bilirubină în organism.
 5. Psoriazis: Persoanele care suferă de psoriazis pot observa schimbări de culoare și textură la nivelul unghiilor, inclusiv galben.
 6. Medicamente: Unele medicamente, cum ar fi tetraciclina, pot cauza decolorarea unghiilor. Este important să informați medicul cu privire la orice medicament pe care îl luați.
 7. Malnutriție: Deficiențele nutriționale, cum ar fi lipsa vitaminei B12, pot contribui la schimbările de culoare ale unghiilor.

Remedii pentru Sindromul Unghiilor Galbene:

 1. Tratament Antifungic: În cazul unei infecții fungice, tratamentul antifungic sub formă de lacuri sau medicamente orale prescrise de medic poate ajuta la vindecarea unghiei afectate.
 2. Renunțarea la Fumat: Dacă fumați și observați că unghiile devin galbene, renunțarea la fumat poate avea beneficii semnificative asupra sănătății unghiilor și a întregului organism.
 3. Protecție împotriva Produselor Chimice: Utilizați un strat de bază protector atunci când aplicați lac de unghii pentru a minimiza efectul produselor chimice asupra culorii unghiilor.
 4. Ingrijirea Corespunzătoare a Unghiilor: Mențineți unghiile curate și tăiate la lungimea potrivită pentru a preveni acumularea de bacterii și ciuperci.
 5. Suplimente Nutriționale: Dacă deficiențele nutriționale sunt suspectate, consultați medicul pentru a lua suplimente adecvate de vitamine și minerale.
 6. Îngrijirea Pielii și a Unghiilor: Utilizați produse de îngrijire a pielii și a unghiilor care să conțină ingrediente hidratante și revitalizante.
 7. Vizita la Medic: Dacă schimbările de culoare persistă sau sunt însoțite de alte simptome, este esențial să consultați un medic pentru un diagnostic adecvat și un plan de tratament.

Prevenirea Sindromului Unghiilor Galbene:

 • Evitați Fumatul: Renunțarea la fumat poate avea un impact pozitiv asupra sănătății întregului organism, inclusiv a unghiilor.
 • Protecție la Manichiură: Înainte de a aplica lacul de unghii colorat, utilizați întotdeauna un strat de bază pentru a proteja unghiile de pigmentarea produselor chimice din lac.
 • Îngrijirea Corespunzătoare: Mențineți igiena adecvată a unghiilor, tăiați-le regulat și evitați expunerea prelungită la apă sau substanțe chimice agresive.
 • Dieta Nutrientă: Asigurați-vă că aveți o dietă echilibrată și bogată în nutrienți esențiali pentru a preveni deficiențele care pot afecta sănătatea unghiilor.
 • Monitorizare Medicală: Dacă observați schimbări semnificative în culoarea sau aspectul unghiilor, consultați medicul pentru evaluare și diagnostic.

Concluzie:

Sindromul unghiilor galbene poate fi rezultatul mai multor factori, de la infecții la obiceiuri de viață. Identificarea cauzei specifice și adoptarea unui plan de tratament pot ajuta la restabilirea sănătății și aspectului normale al unghiilor. Este întotdeauna recomandat să discutați cu medicul pentru a obține un diagnostic precis și pentru a primi îndrumare adecvată pentru tratarea sindromului unghiilor galbene.

About the Author: Admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *